Hangi Niş Eğitimi Seçmeliyim?

“Niş eğitim” terimi, belirli bir koçluk alanında uzmanlaştırmayı hedefleyen ileri düzey eğitimi ifade eder. ICF akredite bir akademiden profesyonel koçluk eğitimini tamamlamış koçlar her kişi ve gündeme koçluk yapma yetkinlik ve ehliyetine sahiptirler. Kendine özgü yaklaşım ve metotları olan bazı koçluk türlerinde uzmanlık eğitimleri almak ise o alanda daha yetkin ve özgüvenli olmanızı sağlayacaktır.

Temel eğitimini tamamlamak üzere olan koçlar sıra niş eğitim seçimine geldiğinde birbirinden değerli alternatifler içinden hangilerini seçecekleri konusunda genelde tatlı bir kararsızlık yaşarlar.

Akademimizde Unvan yolculuğunda olan koçlarımızın paketine 3 adet niş eğitim dahildir. ICF Profesyonel Koçluk Sertifika Programımızda yer alan ve her biri 16 CCE değerine sahip niş koçluk eğitim seçeneklerimiz şunlar:

 

  • Öğrenci Koçluğu
  • İlişki Koçluğu
  • Yönetici Koçluğu
  • Kariyer Koçluğu
  • Takım Koçluğu
  • Girişimci Koçluğu

 

Karar verme süreçlerinize katkıda bulunacağını umduğumuz bazı yaklaşımları paylaşmadan önce gelin bu eğitimlerin kendilerine özgü yapıları hakkında kısaca bilgi edinelim.

 

1- Öğrenci Koçluğu:

En çok talep gören koçluklardandır. Ebeveynler çocuklarının koçluk desteği almalarının iyi olacağını fark ettiklerinde genellikle duyarsız kalmadan harekete geçerler. Öğrenci koçluğunun en özerk yapısı da burada başlar.

Diğer tüm koçluklarda talep eden ile danışan olarak karşınıza oturan aynı kişidir. Ancak öğrenci koçluğunda talep eden veli, karşınıza gelen öğrencidir. Dolayısıyla bu niş eğitimde öncelikli olarak öğrencinin ilgisini çekip onun sürece istekli şekilde dahil olmasının püf noktaları üzerinde durulur.

Ayrıca yine diğer koçluklardan farklı olarak danışanınız bir yetişkin değil, genellikle ergenlik döneminde olan ve sizden yaşça çok küçük bir gençtir. Eğitimde bu yaştaki gence ulaşmak ve dengeli bir iletişim kurmak adına yöntem ve bilgiler verilir.

Didaktik olmadan, özel ders öğretmeni, rehberlik uzmanı veya ağabey/abla konumuna geçmeden nasıl öğrenci koçluğu yapılacağı üzerinde durulur. Eğitimin en önemli kısımlarından biri de müdahale etmeye ve koçu çocuğuyla arasında bir ulak gibi görmeye meyilli olabilen ebeveynlerin sürece nasıl dahil edileceği bölümüdür. Aynı zamanda ebeveynlere de koçluk yapma yöntemleri üzerinde durulur.

 

2- İlişki Koçluğu:

Sadece sorun yaşayan çiftler değil artık yeni evlilere düğün hediyesi olarak bile verilen popüler bir koçluk türüdür.

İlişki koçluğunu diğerlerinden ayıran en önemli nokta, tek bir danışana değil çiftlere yönelik olmasıdır. Çiftlerin birlikte alacakları koçluklar için en ideal seans metodolojisi üzerinde durulur. Aynı zamanda ilişkiler ve alt temaları üzerinde birçok bilgi, öğreti ve yaklaşım detaylı olarak verilir.

Çoğunlukla romantik ilişkileri kapsamakla birlikte, ilişkinin söz konusu olduğu her durum ve gündem için geçerli bir niş eğitimdir.

 

3- Yönetici Koçluğu:

Kurumsal hayata yönelik koçluk nişlerinden biridir. Hitap ettiği kitle açısından ilgi çekici ve nitelikli bir alandır. Yöneticilerin ve yönetici adaylarının takım yönetmesi, etkili iletişim kurması, motivasyon sağlaması, doğru kararlar vermesi gibi liderlik özelliklerini ön plana çıkarıp kullanmasını hedefler.

Günümüzde birçok açıdan donanımlı olan yöneticilerin performanslarını ileri seviyeye çıkarmaya yönelik olarak geliştirilmiş bu spesifik koçluk yetkinliğine sahip olmak, koçun niteliğini ve markasını üst düzeye taşımaktadır.

 

4- Kariyer Koçluğu:

Çağımızın en çok destek talep edilen koçluk konularının başında iş yaşamı ve kariyer gündemleri gelmektedir. Günümüz koşullarına uygun, modern insanın beklentisine duyarlı ve iş yaşamında başarı-mutluluk dengesini oturtmayı hedefleyen bir anlayışla hazırlanmıştır.

Hem mevcut iş yaşamında ileri gitmek isteyenlere hem de kariyer belirleme konusunda destek almak isteyen gençlere hitap eden koçlar yetiştirmek üzere bilgi, yetkinlik ve metotlar verilmektedir.

 

5- Takım Koçluğu:

Sadece bireylerin değil, takımların da koçluğa ihtiyacı var. Şirketlerdeki birimler, kurumsal departmanlar, idari kurullar, spor takımları gibi aynı amaç doğrultusunda bir arada çalışan kişilere yönelik toplu seans metodolojisi ise bu eğitimin ana gündemini oluşturuyor.

Takım içindeki bireylerin hem kişisel mutluluk ve motivasyonlarını arttırmak hem de bütüne katkılarını en üst düzeye çıkarmalarını sağlamak üzerine oluşturulan yaklaşım, oyun ve tekniklerin üzerinde durulan bu niş alanı özellikle kurumsal hayatta büyük ilgi görüyor.

 

6- Girişimci Koçluğu:

Günümüzün en gözde kariyer planı olan girişimcilik, özellikle yeni nesil için asıl iş hedefi olarak görülmekte. Bir şirkette maaşlı çalışmak yerine kendi işini kurmak: yeni bir fikir bulmak, yurt dışındaki bir fikri ülkeye uyarlamak, varolan bir işi daha da geliştirmek…

Girişimci Koçu, kendi işini en iyi şekilde kurmak isteyen girişimcilere ve ‘start-up’lara doğru hedef belirlemeleri, güçlü planlama yapmaları, fark yaratacak fikirler bulmaları, inovatif çözümler ortaya koymaları, olası engelleri aşmaları ve tüm bunları güçlü bir motivasyonla yapmaları için destek olur. Girişimcilere, profesyonel koçluk desteği verecek uzman koçlar yetiştirmek için tasarlanmış niş eğitimimiz, henüz çok keşfedilmemiş bu koçluk alanında ilklerden olmanız için size fırsat sunuyor.

 

 

Birbirinden ilgi çekici ve önemli bu niş eğitimleri okurken iyice kararsız kaldığınızı biliyoruz. Niş eğitim seçiminde önerilerimiz şunlar:

 

1- Profesyonel koçluk bütünsel bir yaklaşımdır. Sadece bir alana koçluk yapmak hayatın doğal akışına uymaz. Kariyeri için gelen bir danışan, seans içinde aslında sorununun ilişkilerinde olduğunu fark edebilir ve kariyer koçluğu bir anda ilişki koçluğuna dönebilir.

 

2- Tek bir alanda uzmanlaşmanın ve örneğin kişisel markanızı “İlişki Koçu” olarak oluşturmanın avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı ilişki için koçluk isteyen danışan adaylarının o alanda uzman bir koçu tercih etme olasılığının daha fazla olmasıdır. Tıpkı ekmeği fırından, eti kasaptan almak gibi. Dezavantajı ise müşteri potansiyelinizi tek bir alanla sınırlamış olmanızdır.

 

3- Niş eğitimlerin hepsini hemen almak zorunda değilsiniz. Acele etmeyin. Önce Temel Eğitimini aldığınız Profesyonel Koçluğu oturtup bol demo koçluk yaparak deneyim kazanın. Bir eğitimi yeterince sindirmeden diğerlerine başlamak verim ve odaklanma sorunu doğurabilir.

 

4- Akademimizde Unvan Paketindeyseniz 3 niş eğitimi ücretsiz olarak alabilirsiniz. Niş eğitimleri 2-3 aylık periyotlarla açıyoruz. Önceliklerinize ve takviminize uygun olanlardan başlayın, diğerlerine karar vermek için sınırsız bir zamanınız olacak. (3 niş eğitimden fazlasını almak isterseniz ek nişlerde veya Temel Paket öğrencimizseniz tüm nişlerde %20 indirim ve öncelikli kayıt hakkınız var.)

 

5- Hangi nişi seçmeniz ve koçluk kariyerinde nasıl ilerlemeniz gerektiğini kimse sizden daha iyi bilemez. 4. Modülde Umut Esen, MCC bu konuların üzerinde duruyor olacak. Elbette güvendiğiniz kişilerden fikir alın ama kararı kendiniz verin.

 

Şu soruları kendinize sormak size yardımcı olacaktır:

  • Nasıl bir koç olmak istiyorum?

 

  • Niş eğitim seçerken kriterlerim neler? Örneğin daha fazla maddi kazanç ihtimali mi, kendi yolculuğuma katkı mı, zayıf olduğum yönlerimi güçlendirmek mi yoksa yetenekli olduğum konuda daha da uzmanlaşmak mı vb.

 

  • Hangi gündem ve danışan profili ilgi ve yeteneklerime daha uygun?

 

  • Hangi niş eğitimler bana ve yakın çevreme daha fazla katkı verir?

 

  • Hangi eğitmenden niş eğitimi almak bana daha çok katkı verir?

 

  • Tarzını kendime yakın bulduğum eğitmenin mi yoksa benden farklı olduğu için zayıf yönlerimi besleyeceğim eğitmenin niş eğitimini mi almalıyım?

 

  • Kendi takvimim ile açıklanan niş eğitim takvimlerini bir araya getirdiğimde zaman yönetimi açısından hangi seçimler şu aşamada daha mantıklı olur?

 

Not: Niş eğitimlerimiz en az 6 kişi ile açılır, en çok 12 kişiden oluşur. 6 katılımcı sayısına ulaşamayan eğitim başka bir tarihe ertelenir ve bu durum en geç bir gün öncesinden haber verilir. Kayıt yaptığınız eğitime katılamayacaksanız eğitimden 3 gün öncesine kadar  kaydınızı iptal etmeniz gerekmektedir. Seçtiğiniz niş eğitimlere katılmak için bu kayıt formunu doldurunuz.

 

Tüm seçimlerinizin ve koçluk hayatınızın mutluluk vermesi dileğiyle…

Etiketler :

Paylaş :

2 yanıt

  1. Burada olmak bana değer kattı. Alacağım 3 niş eğitimi ile de koçluk adına daha güçlü ve donanımlı olacağıma inanıyorum. Bana bu güveni katan sizlere teşekkür ederim.

  2. Ben Umut Esen Akademiden çok memnun kaldım. Öğretmenler harika çok sevdim. sistemi mükemmel ve derslerin kalitesi yüksek ve net.
    %100 tavsiye ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Sohbet
Yardım
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?