Yeni ICF Değerlendirme Sınavı Hakkında

Eski adı CKA olan ICF Test sınavı 2023 itibarıyla güncellendi. Unvan başvurusunda bulunan veya unvan yükseltmek isteyen koçlar bu sınava girmek ve başarıyla tamamlamak ile yükümlü. Sınavı sadece ICF Global yapıyor. Önceki sınav CKA’ya kıyasla çok daha uzun, ciddi ve detaylı bir sınav olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Umut Esen Academy olarak unvan yolculuğundaki koçlarımızı ICF Değerlendirme Sınavına hem Mentoring oturumlarında ve hem de ücretsiz girecekleri U-Quiz Deneme Sınavıyla tam donanımlı olarak hazırlıyoruz. Bununla ilgili bilgiyi en altta bulabilirsiniz.

 

Peki bu sınavın detayları neler?

 

Soruların Kapsamı ve İçeriği

 

Sınav, Kimlik Bilgisi / Unvan başvuru sürecinin son kısmıdır. ICF Yeterlilik Sınavı, bir koçun ICF’nin koçluk tanımı, güncellenmiş ICF Temel Yetkinlikleri ve ICF Etik Kuralları hakkındaki bilgisini ve bunları uygulama becerisini ölçmek için tasarlanmış bir araçtır.

Test, adayın ICF Temel Yetkinlikleri hakkındaki bilgisini ve bunların gerçekçi koçluk senaryolarında nasıl uygulanacağını test edecek yaklaşık 81 senaryo tabanlı maddeden oluşur. Her madde, bir koçluk durumunu açıklayan gerçekçi bir senaryo ve ardından dört yanıt seçeneği içerir. Her bir madde için, adaylardan o senaryo için sunulan seçenekler arasından en iyi eylemi ve en kötü eylemi seçmeleri istenecektir. Her soru için bir “doğru” cevap olacaktır.

Tüm sorular ICF Temel Yetkinliklerinin 8 ana maddesine, ICF Etik Kurallarına ve ICF’in Koçluk Tanımına dayanmaktadır. Sorular farklı zorluk derecelerindedir.

 

Sınava Online veya Bir Sınav Merkezinde Girebilirsiniz!

 

Sınavı ICF adına, aracı bir şirket olan Pearson VUE yapmaktadır. Pearson VUE, online sınavlarda çok titiz davranmakta ve sınav süresince şu konulara dikkat etmenizi beklemektedir:

  • Sınav öncesi, sınava gireceğiniz ortamın her açıdan çekilmiş fotoğrafları
  • Sınav sırasında bilgisayar kameranızdan sizi ve ortamınızı her an inceleyen gözetmenin uyarılarını dikkate almanız
  • Sınava gireceğiniz ortamda yalnız olmanız, masada veya ulaşabileceğiniz yerde kitap, telefon, doküman vb olmaması
  • Sınav sırasında ekrandan başka yere dönerek oturmamanız
  • Sınav sırasında soruları sesli okumamanız ve dudaklarınızın kıpırdamaması

 

Sınava online girecek koçlara önerimiz ortamlarını ve ön hazırlıklarını bu şartlara uygun şekilde tamamlamaları ve Pearson VUE internet sitesindeki demo ve bilgilere göz atmalarıdır.

Dilerseniz sınava bir test merkezinde fiziksel olarak da katılabilirsiniz. Pearson VUE ‘nın İstanbul’da Beşiktaş, Kadıköy, Maslak, Şişli, Mecidiyeköy, Kozyatağı gibi 9 farklı; Türkiye genelinde de Ankara, İzmir, Bursa ve diğer bazı illerde sınav merkezi mevcuttur. Sınav merkezleri için buradan arama yapabilirsiniz.

 

Sınava Başvuru Süreci

 

Başvuranın kimlik bilgisi başvurusu incelendikten sonra, ICF personeli, gözden geçirme sürecindeki bir sonraki adımı içeren bir durum güncellemesi ile birlikte başvuru sahibiyle e-posta yoluyla iletişime geçecektir. Kimlik bilgisi başvurusu incelemesinin adımları, başvuranın kimlik bilgisi için başvurduğu yola bağlı olarak değişir.

ICF Yeterlilik Sınavını planlamanız ve tamamlamanız için size 60 gün verilir. Sınava başladığınızda ise sınavı tamamlamak için 3 saatiniz olacaktır.

Planlanan sınav randevu saatinde sınava giremeyecek olan adaylardan, randevularını orijinal sınav saatinden en az 48 saat önce iptal etmeleri veya yeniden planlamaları istenir. En az 48 saat önceden iptal edemeyen veya yeniden planlayamayanların sınav ücretleri yanacaktır. Sınav randevusunu kaçıran adayların yeniden başvurmaları gerekmeyecek, ancak yeni bir randevu ayarlamak için ICF Yetkilendirme Sınavı tekrar ücretine tabi olurlar. Yeniden çekim ücreti 105 USD’dir.

 

Sınav Dili Türkçe ve Ek 30 Dakika Süre!

 

Sınavda Türkçe dil seçeneği vardır. ICF Global bu konuda ISO sertifikalı, ana dili Türkçe olan çevirmenlerin çeviriyi yaptığını ardından ana dili Türkçe olan bir MCC tarafından çevirinin kontrol edildiğini belirtse de özellikle sınava katılan koçlardan özellikle sistem yönlendirmelerindeki çevirilerde sıkıntı olduğu sıklıkla iletilmektedir. 

Yapılan geri bildirimler neticesinde ICF Global, sınava Türkçe girmek isteyen koçlara ek 30 dk süre kullanma imkanı verdi. Bunun için adayların sınav kaydıyla birlikte support@coachingfederation.org adresine bir mesaj göndermeleri gerekmektedir.

 

Sınav Sonucu ve Değerlendirme

 

Bir aday ICF Yetkilendirme Sınavını tamamladığında, sonuçlar derlenir ve test sitesi aracılığıyla adaya hemen sunulur. ICF Yeterlilik Sınavının tamamlanmasından bir hafta sonra, adaylar, yeterlilik başvurusunun durumuyla ilgili olarak ICF Yeterlilik Bilgileri ve Standartlarından resmi bir bildirim alacaklardır.

ICF Yetkilendirme Sınavındaki geçme puanı ve tüm sınav sonuçları, ölçeklendirilmiş puanlar olarak rapor edilir. Olası puan aralığı 200 ile 600 arasındadır ve geçme puanı 460’tır.

Sınavı geçemeyen aday, sınava 105 USD ücret karşılığında tekrar girebilir.

 

 

Sınavın İşleyişi

 

ICF Yeterlilik Sınavı, bir test merkezinde bilgisayarla veya Pearson’ın OnVUE uzaktan denetimli test hizmeti aracılığıyla verilen üç saatlik bir sınavdır. Toplam sınav süresi aşağıdaki bölümler halinde düzenlenmiştir:

 

1. Giriş ve Talimatlar (3 dakika)

2. Bölüm 1:  İlk 41 senaryo sorusu (87 dakika)

3. Mola (5 dk)*

4. Bölüm 2: Son 40 senaryo sorusu (85 dakika)

 

ICF Yeterlilik Sınavı 81 durumsal yargı maddesi içerir. Her sınav öğesi, bir koçluk durumunu açıklayan gerçekçi bir senaryo ve ardından dört yanıt seçeneği içerir. Her senaryo için adaylardan o senaryo için sunulan seçenekler arasından en iyi yanıtı ve en kötü yanıtı seçmeleri istenir.

Her koçluk senaryosu için yalnızca bir doğru en iyi yanıt ve bir doğru en kötü yanıt vardır. Birden fazla yanıt, sunulan senaryoya makul bir yanıtı temsil etse de, adaylar yalnızca mümkün olan en iyi yanıtı veya mümkün olan en kötü yanıtı seçtikleri için kredi alacaklardır.

Adaylar, öğeleri “işaretleme” fırsatına sahip olacak. Öğeleri işaretlemek, adayların sınavdan çıkmadan önce bu öğeleri tekrar ziyaret etmelerini sağlar. Adaylar ayrıca bölümlerden çıkmadan önce cevaplanmamış soruları gözden geçirebileceklerdir.

* 5 dakikalık aradan sonra sınavın 1. bölümüne erişim mümkün olmayacaktır. Koçlar dilerse 5 dk mola hakkını kullanmayabilir ve böylece süre bitene kadar 1. bölüm dahil tüm soruları gözden geçirme imkanı bulabilir.

 

 

Detaylı İçerik Etki Alanları

 

ICF Yeterlilik Sınavı içeriği dört geniş alanı kapsar: Temel, İlişkiyi Birlikte Kurma, Etkili İletişim Kurma ve Öğrenme ve Büyümeyi Geliştirme. Sınav soruları, aşağıda belirtildiği gibi dört alanı kapsar.

  • %13 – Yetkinlik: Etik Uygulamalar
  • %12 – Yetkinlik: Koçluk Zihniyetini Somutlaştırır
  • %12 – Yetkinlik: Anlaşmalar Kurar ve Sürdürür
  • %13 – Yetkinlik: Güven Oluşturur
  • %13 – Yetkinlik: Koç Varlığını Korur
  • %12 – Yetkinlik: Etkin Dinler
  • %13 – Yetkinlik: Farkındalık Yaratır
  • %12 – Yetkinlik: Müşteri Gelişimini Kolaylaştırır

 

 

Şimdi U-Quiz ile Deneme Sınavına Girebilirsiniz!

Koçluk temel yetkinliklerini ölçen ve ICF Değerlendirme Sınavına hazırlık amaçlı online deneme sınavı platformumuz U-Quiz; hedef kazanımlar, süre, sınav kuralları, puanlama vb. yönünden ICF’in yeni Değerlendirme Sınavına uyumlu olarak hazırlanmıştır.

U-Quiz ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

 

 

 

 

ÖNEMLİ: Sınav hakkındaki en güncel ve doğru bilgilere ICF Global web sayfasından ulaşmanızı öneririz.

Sınavla ilgili soru, sorun, şikayet için tek iletişim kanalı support@coachingfederation.org  mail adresidir.

Etiketler :

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

Sohbet
Yardım
Merhaba, size nasıl yardımcı olabilirim?